Happy Birthday Sis!

DSC_0561

Jaja, vandaag is het dan zover.. Mijn kleine zusje is jarig! Ze heeft er een jaar op moeten wachten, maar dan heb je ook wat hè?! Omdat ze deze week proefwerkweek heeft viert ze volgende week pas haar verjaardag maar we hebben gisteren samen wel al een lekkere taart gebakken om het een klein beetje te vieren. We maakten een kersenkruimeltaart, benieuwd naar het recept?

Het recept kwam uit de Allerhande van een paar maanden geleden en het leek echt heel erg lekker. Tijdens het bakken liepen we wel tegen een paar minpuntjes van het recept aan. Het deeg bleef heel erg droog en het brak de hele tijd, dus we hebben telkens boter en slagroom toegevoegd tot er enigszins mee te werken was. Daarna klonterde de maïzena heel erg aan de kersen en dat was ook niet zo handig. Ook hadden we wat weinig kruimels voor boven op de taart, maar geen ingrediënten meer om extra te maken. Tijdens het bakken hebben we dus vooral veel op gevoel gedaan en we hebben ook niet afgewogen hoeveel we nu precies van welk ingrediënt gebruikt hebben. Het recept hieronder is gebaseerd op het recept uit de Allerhande, en is een goede richtlijn. Maar pin er niet teveel op vast, de hoeveelheden zijn een indicatie van wat wij gebruikten.

Na deze niet zo positieve inleiding kan ik me voorstellen dat je niet zoveel zin hebt om de taart nog te maken. Maar maak je geen zorgen, hij is echt heel erg lekker! Daarnaast is het maken van deze taart ook helemaal niet moeilijk, ook niet onbelangrijk natuurlijk. Haal gewoon genoeg ingrediënten in huis en experimenteer er lekker op los op een vrije zondagochtend, het is de moeite waard.

DSC_0564

Wat heb -ongeveer- nodig:
300 gram bloem
2 eetlepels poedersuiker
300 gram boter
75-100 ml slagroom
3 doosjes kersen (of ander rood fruit uit de diepvries bij AH)
200 gram basterdsuiker
1 eetlepel maizena
1 vanillestokje
225 gram zelfrijzend bakmeel
blindbakvulling
quichevorm 27 cm doorsnede

DSC_0566

Meng de bloem, de poedersuiker en 200 gram boter in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Voeg dan ongeveer 50 ml slagroom toe en meng het nog even goed. Neem het deeg daarna uit de keukenmachine en kneed het met je handen. Voeg meer slagroom toe als het deeg te droog is. Wanneer je een samenhangend deeg hebt dat niet te veel breekt, wikkel je het in vershoudfolie en zet je het een uur in de koelkast.

Verwarm na het uur wachten de oven voor op 180 graden. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap. Wanneer dit echt niet lukt omdat het deeg breekt, probeer dan nog wat boter/slagroom toe te voegen. Als het dan nog niet lukt, rol het in kleine stukjes uit en bekleed je bakvorm van met de stukjes (wel even invetten van tevoren!). Prik gaatjes in het deeg, leg er een vel bakpapier in en doe de blindbakvulling erin. Bak het dan 15 minuten in de oven. Haal de blindbakvulling en het bakpapier eruit en bak nog 5 minuten.

Ondertussen doe je de kersen in een pan met 100 gram basterdsuiker, laat dit ongeveer een kwartiertje koken. Zelf hebben we twee doosjes kersen gebruikt en een doosje gemengd rood fruit. Meng dan de eetlepel maïzena met wat water en voeg dit toe aan de kersen. Haal daarna van het vuur. Als het goed is, is je bodem nu ook uit de oven. Verdeel de kersen over de bodem.

Als laatste maak je de kruimels. Doe het zelfrijzend bakmeel, de overige boter, het merg van het vanillestokje en de overige suiker in de keukenmachine en zet deze heel kort aan zodat je een kruimeldeeg hebt. Verdeel dit over de kersen en bak dan nog 25 minuten. Het lekkerste is om ‘m lauwwarm met lobbige slagroom te eten, maar ook koud is hij heel lekker. Wij hebben ‘m namelijk gisteren al gemaakt, en vandaag eten we ‘m pas op. Afgezien van dat kleine stukje wat we voorgeproeft hebben natuurlijk, haha!

DSC_0557

Advertenties

Laat een comment achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s